Het Europees Parlement wil scherpere regelgeving die burgers meer controle moet geven over hun persoonlijke gegevens.

Het parlement vindt dat de privacy in dit digitale tijdperk bedreigd wordt als de huidige Europese regels uit 1995 niet worden aangepast. Bijna alle afgevaardigden willen die verouderde regelgeving dan ook aanpakken, bleek woensdag in Straatsburg.

Daarvoor doen ze drie voorstellen:

  • Internetdiensten moeten uitdrukkelijk de toestemming van burgers vragen voordat ze persoonlijke gegevens kunnen verwerken.
  • Burgers moeten het recht krijgen op “het vergeten worden”, dus dat al hun data kunnen worden gewist.
  • Er moeten betere waarborgen komen als gegevens naar landen buiten de EU gaan. Voor bedrijven moet het niet meer mogelijk zijn om gegevens door te geven aan buitenlandse overheden.

Met name het laatste punt zou problematisch zijn voor Amerikaanse internetgiganten als Google en Facebook. Misschien is het binnenkort niet meer mogelijk om gegevens van consumenten uit EU-landen naar het hoofdkantoor in de VS te halen.

Daren Orzechowski van advocatenkantoor White & Case zei daarover vorige maand tegen The Wall Street Journal dat Amerikaanse bedrijven “bezorgd zijn dat landen barrières op gaan werpen”. En dat heeft een prijs: het wordt moeilijker om op wereldwijde schaal samen te werken en te handelen via internet. De groei van de Amerikaanse techsector zou daardoor weleens met 4 procent kunnen vertragen.

Ook heeft het gevolgen voor het afstaan van gegevens aan de Amerikaanse overheid, waartoe bijvoorbeeld Google en Facebook momenteel verplicht zijn als de regering daarom vraagt. Dergelijke verzoeken zouden onder de nieuwe regelgeving in Europa via de EU moeten lopen.

Boetes tot 100 miljoen euro

Het Europees Parlement is het tevens eens over forse boetes tot 100 miljoen euro voor bedrijven die de regels over databescherming scheden. Een meerderheid van de afgevaardigden pleitte voor maximumgeldstraffen van 5 procent van de wereldwijde jaarlijkse omzet. Grote ondernemingen worden zo zwaarder gestraft.

In de strijd voor een betere bescherming van de gegevens van burgers gaat het EU-parlement veel verder dan de Europese Commissie. Die wil een boete tot 1 miljoen euro of maximaal 2 procent van de omzet.

Hervormingen zijn nog lang niet doorgevoerd

Het is nog onzeker of de plannen van het Europees Parlement daadwerkelijk worden ingevoerd. Het parlement moet nog overeenstemming zien te bereiken met de diverse EU-lidstaten in de Raad van Ministers. Sommigen daarvan liggen dwars.

Daarnaast zijn er op 22 mei van dit jaar verkiezingen voor het Europarlement, waarna een nieuw Parlement en een nieuwe Europese Commissie het huidige voorstel nog eens onder de loep nemen. Het kan al met al nog jaren duren voordat de hervorming van de databeschermingsregels een feit zijn.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl